CEL MAI PUTERNIC LEU din ultimele 8 luni. Explicația guvernatorului BNR

CEL MAI PUTERNIC LEU din ultimele 8 luni. Explicația guvernatorului BNR
Publicat: 09/05/2014, 17:02
Actualizat: 30/07/2014, 14:17

Guvernatorul BNR a comentat aprecierea monedei naționale, mărturisind că pe el „nu îl bucură” acest fenomen, observând că în prezent leul se întărește „chiar acum și dincolo se trage cu mitraliera”, cu referire la criza din Ucraina.

„Să nu credeți că vrea BNR să aprecieze cursul sau cel puțin eu. Pe mine nu mă bucură. Nu sunt convins că avem fundamente economice atât de solide și că exporturile o duc atât de bine. Cursul este determinat de piață, nu de ce vrea sau nu guvernatorul sau BNR. El se apreciază chiar acum și dincolo se trage cu mitraliera. Vor fi capitaluri rătăcite”, a spus Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației.

Aprecierea leului a avut loc vineri într-o piață cu rulaj redus și unde cotațiile s-au întors ușor sub 4,43 lei/euro după primele ore de tranzacționare, potrivit Mediafax.

Rata anunțată vineri este cu 0,45 bani (0,1%) sub nivelul de joi, când cursul a scăzut ușor la 4,4340 lei/euro, întorcându-se la minimul ultimelor șase luni atins vinerea trecută. O rată mai mică decât cea de vineri a fost cel mai recent publicată de BNR pe 2 septembrie 2013, când euro a fost cotat la 4,4221 lei.

Totodată, leul s-a întărit ușor vineri și în raport cu francul elvețian, cursul de referință coborând cu 0,41 bani (0,11%), de la 3,6383 lei/franc la 3,6342 lei/franc. Cotația a coborât, astfel, la cel mai redus nivel din 2 decembrie, dată când francul a fost la 3,6007 lei.

Guvernatorul BNR spunea, la începutul săptămânii, că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri românești, în urma includerii României într-un indice JP Morgan, dar este determinată și de capitaluri care „rătăcesc” temporar prin piața locală, după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

Leul s-a depreciat față de dolarul american

Pe de altă parte, leul s-a depreciat față de dolarul american cu 0,82%, cursul de referință leu/dolar urcând cu 2,6 bani, la 3,2059 unități. În ziua anterioară, rata de referință a scăzut la 3,1799 lei/dolar și a atins un nou minim al ultimilor aproape doi ani și jumătate. O rată sub cea de joi a fost anunțată de BNR cel mai recent în 14 noiembrie 2011, când dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Încă de la începutul săptămânii trecute, cursul de schimb leu/euro a scăzut treptat pe piața interbancară, de la 4,45 unități, iar în primele două ore ale ședinței de joi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, euro fiind tranzacționat la 4,4200 lei. După ce a atins acest minim, rata de schimb s-a întors rapid pe creștere și s-a apropiat de 4,435 lei/euro, în urma unei declarații a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a afirmat joi că nu crede că aprecierea leului este fundamentată economic.

ING Bank: BNR va interveni pentru a-și completa rezervele valutare

„Faptul că nivelurile curente ale leului nu par a fi agreate de BNR, în opinia noastră adaugă motive suplimentare pentru a crede că în aceste condiții va interveni pentru a-și completa rezervele valutare. În vreme ce astfel de acțiuni sunt în măsură să conducă la o evoluție oscilantă a leului după un tipar similar tranzacționării din ultimul trimestru al anului trecut, credem că dincolo de perioada imediat următoare leul va continua să se întărească”, afirmă analiștii ING Bank, într-o notă transmisă vineri dimineață.

În urmă cu câteva zile, Isărescu a declarat că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri românești, ca urmare a includerii României într-un indice JP Morgan, dar și de capitaluri „care rătăcesc temporar” prin piața locală după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

La debutul ședinței interbancare de vineri, euro a fost tranzacționat la 4,4325 lei, cu 0,3 – 0,6 bani (0,07% – 0,14%) sub cotații de joi din jurul orei 16:30, de 4,4355 – 4,4385 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut ușor, însă volumele de tranzacționare au fost foarte reduse, în prima parte a ședinței fiind realizate în total doar 24 de transferuri, potrivit dealerilor.
Cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a ședinței a fost de 4,4280 lei/euro.
Cu puțin înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4285 – 4,4310 lei, cu 0,7 – 0,75 bani (0,16% – 0,17%) sub închiderea de joi.

În același timp, zlotul era în stagnare în raport cu euro, iar forintul se deprecia cu 0,2%.
Ratele medii ale dobânzilor practicate vineri dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă ușor și au ajuns la 2,12% – 2,62% pe an, de la nivelurile de joi, de 2,24% – 2,74% pe an.

Dobânzile continuă să fie sub de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, dar mult peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au ajuns la 2,24% – 2,74% pe an, de la 2,4% – 2,9% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut de la 3,09% pe an la 3,04% pe an.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o...
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ciupercile, darurile otrăvite ale pădurii. Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Perechea toxică a...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Iulia Vântur, evacuată în grabă cu securitate! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timp ce i se prelevau organele....
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Sorin Grindeanu numeşte tronsonul cu tuneluri de pe A1 Lugoj-Deva „o ruşine pentru România”
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
De ce și-au făcut publică relația Oana Matache și Radu Siffredi
Au apărut primele date oficiale referitoare la autopsia lui Liam Payne. Ce au declarat autoritățile:...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Povestea de dragoste dintre Steliana Sima şi soţul ei. Cum a încercat bărbatul să-i atragă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Creierul câinilor și al stăpânilor se sincronizează atunci când se privesc, arată studiile